Fizet-e a biztosító, ha nyári gumival okozunk balesetet?

Megtagadja-e a biztosító a kártérítést ha nem megfelelő gumiabroncsot használunk?

Érdekes kérdés, hogy megtagadhatja-e a kötelező gépjármű felelősség biztosító (vagy akár a casco biztosító) a kártérítést, ha pl. egy téli koccanásos balesetet a nyári gumik okoztak?

A válasz kettős, hiszen nem, nem tagadja meg a biztosító a kártérítést, csupán azért mert nyári gumi volt az autón. Fedezi a kárt szenvedő anyagi terhét, illetve a casco-val védett – akár vétkes és nyári abroncsai miatt – balesetet szenvedett autósét is. DE!

A kártérítés mérséklésére, illetve megtagadására joga van a biztosítónak, amennyiben bebizonyosodik, hogy a balesetes autó, erősen elhanyagolt, a fékek vagy a kormánymű nem megfelelő műszaki állapotú. A megtagadás az erősen elkopott (téli, nyári) gumiabroncsokra is vonatkozik!

Ha külföldön rendelkezünk gépjármű felelősségbiztosítással, olvassuk végig biztosítási kötvényünket, milyen kikötés vonatkozik a nyári gumikra. A németeknél például egy csökkentett kártérítési összeget ad csupán a biztosító, ha a téli utakon bekövetkezett káresemény a nyári gumik miatt következett be. Sőt, azokat az autósokat, akik nyári szettel közlekednek télen, meg is büntethetik a hatóságok. (Ez Ausztriában, súlyos esetben még az autó lefoglalásáig is kiterjedhet.)