F1: A Pirelli állást foglalt a botránnyal kapcsolatban

Nem zárult még le a Mercedes botrány

A Forma 1 rajongók egész biztos olvasták a Mercedes-Pirelli-FIA, szabálytalan gumiabroncs teszt botrányát, ami mögött elképzelhető, hogy maga Bernie Ecclestone trükközése áll. Az ügy körüli hullámok azóta sem csendesedtek, sőt, a Ferrarit is vizsgálják már.

Az olasz gumibeszállító egy négy oldalas közleményben adta ki állásfoglalását a történtekről, amiben a Pirelli hangsúlyozza, hogy a tesztelés egyik csapatnak sem kedvez, hiszen a jövő évi gumikat tesztelték. (Ez egyébként érdekes magyarázat, mert a Pirelli szerződése még nem lett meghosszabbítva, így nem biztos, hogy az olasz gyártó abroncsait használják majd a csapatok.)

Másrészt – a közlemény szerint – a Pirelli nem tudott arról, hogy a Mercedes csapat az idei autóival jön a gumiabroncs tesztre, hiszen erről az FIA-val egyeztetett a konstruktőr. Igaz nem rejtik véka alá a Pirellinél, hogy örülnek, hogy új autókon tudtak tesztelni, bár a modellválasztáshoz nekik semmi közük. (Ez vajon hihető?)

A következő rész egy kicsit ellentmondásos, de legalábbis árnyalt. Paul Hembery szerint a teszten, 90%-ban a jövő évre szánt gumiabroncsokat használták.

Az FIA nem sokkal a Pirelli jelentése után felszólította a Ferrarit is, ugyanis a gumigyártó pénzelt egy másik tesztet, amin a Ferrari vett részt, igaz 2011-es autójával. Az autós szövetség bekérte a maranelloiaktól a teszt dokumentációját. A hírek szerint erről a gumitesztről sem tudott minden csapat a Forma 1 versenysorozatából.