Ezt a beruházást most buktuk

Nexen

A cseh kormány, úgy tűnik fogta a fejét a magyarországi Hankook üzem fejlődését és termelő kapacitását látván. Anno, amikor a dél-koreai Hankook, európai telephelyet keresett, Csehország nem is próbálta meg meggyőzni a távol-keletieket, hogy hozzájuk vigyék a gyárat, mondván ők csak bonyolultabb szaktudást igénylő, magasabb hozzáadott értékkel rendelkező tevékenységet, illetve beruházást támogatnak.

Most azonban fordult a kocka és a Hankook honfitársát, a Nexen-t már sikerült Csehországba édesgetni, kedvezmények sokaságával. A csomagnak része például a teremtett munkahelyek utáni állami támogatás, az átvállalt önkormányzati pluszköltségek valamint a jelentős adókedvezmény, amit a Nexen kap.

Ennek hatására a cég – előzetes terveivel ellentétben – nem Szlovákiát, Lengyelországot vagy Magyarországot választotta beruházásához. (Pedig igen, ismét benne volt a pakliban egy újabb gumiabroncs ipari szereplő, magyarországi szerevállalása.)

Ettől a döntéstől függetlenül, továbbra is jó esély van arra, hogy újabb gumigyár épül hazánkban, az indiai Apollo jóvoltából. Igaz ekörül a történet körül is megy a „pin-pong” ugyanis egyszer már a szlovákiai hírportálok (Szlovákia a másik lehetséges helyszín, Magyarország mellett) tényként közölték, hogy az Apollo döntött és Magyarországra hozza gyárát. Ezt azonban maguk az indiaiak cáfolták, mondván nincs még végleges döntés.

Az előzményekről itt olvashatsz>>