Ezek az öreg abroncsok 1600 km/h-s sebességre is képesek!

Bloodhound sebességrekord

De a felnik a pisztolygolyót is felfogják. Hogy miről beszélek? És, hogy jön a képbe egy véreb? Minden kiderül a bejegyzésből, szóval olvassatok tovább.

Véreb, azaz Bloodhound a fedőneve annak az autónak (vagy találóbb a rakéta), amely 2012-ben vett részt a Cambridge-i Egyetemmel karöltve egy sebességrekord kísérletben. Az elképesztő 1610 km/h-s sebesség azonban igényelt néhány speciális fejlesztést. A keréktárcsák és a gumiabroncsok például a pisztolylövés erejű kavicsfelverődésnek kellett ellenálljon, amelyek szimulálásához a kutatók, gázfegyverekből kilőtt köveket használtak.

Így kísérletezve ki a megfelelő fémötvözetet, amely állja a sarat. A felcsapódó köveken túl, a másodpercenkénti százhetvenes fordulatszám sem kis kihívás a gumiabroncsok számára. Ez hozzávetőlegesen másfél tonnás nyomást jelent négyzetcentiméterenként!

A kutatás vezére, Dr. Glen Miles, a BBC-nek adott interjújában elmondta, illúzió lenne abban reménykedni, hogy a gumik és a kerekek megússzák sérülések nélkül a „rohanást”. Azon vannak azonban, hogy a kerekek belső részét ne érjék el ezek a sérülések.

A gumiabroncsok méretét és formáját egy aerodinamikai specialista tervezte meg. Természetesen nem a hagyományos gumiabroncsokra kell gondoljunk, hiszen azok 1610 km/h-s sebességnél pillanatok alatt szétfoszlanának.  Még a lassú (310 km/h-s) tesztekhez is régi vadászgép abroncsokat használtak a kutatók.

A Dunlop előbogarászta régi repülőgép abroncs öntőformáit, azonban változatlan formában, átalakítás nélkül nem volt alkalmas a Bloodhound kerekek gyártásához, így régi, 15-20 éves vadászgépabroncsok felújításával oldódott meg a kérdés.