Egy talán kevésbé ismert nyári gumi – Fulda SportControl

Fulda SportControl

A német Fulda gumigyártó cég a Goodyear – Dunlop kötelékébe tartozik. Az 1900-ban alapított cég termékei a prémium márkák után következnek, azoknál valamivel gyengébb minőségű, de olcsóbb abroncsok. (Bár például az Egyesült Királyságban elég népszerűtlen valamiért.)

Mai bejegyzésemben a Fulda SportControl nyári gumit fogom pár szóval bemutatni. Ami az árát illeti, lényegesen olcsóbb nyári abroncsról van szó, mint például a Continental, a Goodyear vagy a Bridgestone termékei. (Említhetnék még párat persze)

A Fulda nyári abroncsának teszteredményei

Ha belenézünk a teszteredményekbe találunk néhány említésre méltó publikációt. Ilyen például az Auto Motor und Sport 2011-es tesztje, ahol a 245/45 R 17 91Y Fulda SportControl nyári gumi az ajánlott kategóriába került.

Ha ránézünk a mintázatra, a Fulda SportControl nagyon hajaz a Goodyear Eagle F1 aszimmetrikus nyári gumijára. Ami nem is véletlen, említettem, hogy a Goodyear-Dunlop égisze alatt működik a Fulda.

2010-ben végzett a TÜV SÜD egy független tesztet a Fulda SportControlon. Az eredmények meglepően jók lettek egy közép kategóriás nyári gumiabroncs gyártóhoz viszonyítva. A nedves tapadása például kiemelkedően jó lett, körülbelül három métert vert a többi nyári gumi féktávjára.

A mintázat kialakítása talán zajszint szempontjából lett a legjobban eltalálva. Például a 205/45R16 83W TL Fulda Sport Control és a 225/45R17 94Y XL FP TL Fulda Sport Control nyári gumi is extra alacsony (67-68 dB-es) zajszintet produkált. Emellett a nedves tapadás kategóriában is az előkelő B besorolást kapta az új EU-s gumiabroncs címkerendszer szerint. A gördülési ellenállás már nagyobb szórást mutat a különböző méretek között. A Fulda SportControl egyébként 26 különböző méretvariánsban került a nyári gumi kereskedők polcaira.