Egy nyári gumi, amit nem kell felfújni

Méhsejt nyári gumi

Mai bejegyzésemben néhány nyári gumi érdekességgel szolgálok, amik a gumiabroncs iparág innovációjára van kihegyezve. A Hogyan ellenőrizzük a guminyomást című bejegyzésemben már említettem a guminyomás problematikáját. Most azonban egy olyan nyári abroncsot hoztam, ami nem igényel rendszeres nyomás ellenőrzést.

Méhsejt és színes nyári gumik

Először a Michelin rukkolt elő – a prémium gumigyártók közül – ezzel a megoldással. A technológia azonban Amerikából ered. A Resilient Technologies és Wisconsin-Madison Egyetem, kifejezetten a polimerek gyártására szakosodott tanszéke fejlesztette ki a sejtre hasonlító gumiabroncsot, amely nem fenyeget a defekt veszélyével. A gumit a hadsereg számára szánták, ahol jóval nagyobb problémát okozhat egy szétdurrant gumi, mint a polgári közlekedésben. A lyukas kerék miatt a tűzvonalban várakozni nem feltétlen jó buli.

A fejlesztés egyelőre nyári gumiként funkcionál. No nem a barázdák és a mintázat miatt, hanem a cellák miatt. Ezekben még könnyen megtapad a hó, így további fejlesztést igényel. Ezek már csak simítások azonban.

Sőt, a 2008-as sejtes kialakítású nyári gumi bemutatója után néhány évvel, a Bridgestone is előrukkolt hasonló technológiára épülő gumiabroncsával.

Másik mai nyári gumi érdekesség, amivel készültem szintén Bridgestone fejlesztés. A japán gumicég egy újfajta nyomtatási technikával rukkolt elő, amely segítségével optikai ráncfelvarráson eshet át téli vagy nyári abroncsunk. Színes ábrákat festhetünk fel a gumifelületre.  A tinta strapabíró, mégis egyszerűen eltávolítható.