Egy követendő példa

bíróság a kopott abroncsok miatt

Sokkoló adatokat közölt egy EU-s ország igazságügy minisztériuma. (Azért nem nevezem meg, mert nem fontos, másrészt ha elárulom, hogy nálunk jóval fejlettebb gazdaságú országról van szó, elkeseredünk, hiszen valószínűleg itthon még rosszabb az arány.)

A statisztikákról, illetve az ebből levont konklúziókról a Continental blogja számolt be. A 2012-es évben, több mint tízezer autó tulajdonos állt bíróság elé, túl – már a törvényi előírás alatti profilmélységig – kopott abroncsok miatt.

Az alapbüntetés – átszámítva – 20 000 Ft körül mozgott, de volt olyan eset, ahol 840 ezer Ft-ig rúgott a bírság. Ebben az esetben, az autó mind a négy kereke kimerítette az életveszély kategóriát. A pénzbírság mellett 3 büntetőpont is járt a vétkesnek. (Az adott országban egyébként, hazánkhoz hasonlóan, 1,6 mm a minimális előírt profilmélység.)

A fent említett esetek persze nem csupán a profilmélységgel vonhatók összefüggésbe. Létezik például előírás a repedésekhez. Pl. a 25 mm hosszúságot meghaladó repedés már büntetési tétel. De vonatkozik előírás a repedés mélységére is.

Az adott ország rendőrsége egyébként nagyon tájékozott. A járőrök tisztában vannak a legtöbb autó gyári abroncsnyomás értékével, méretkategóriájával és az index táblákkal. Ez utóbbit egyébként már a blog olvasói is megerősítették, saját tapasztalataikból.