Durva tüntetés a Goodyear főhadiszállásán: rendőrök is megsérültek

goodyear tüntetés

Komoly zűr van a Goodyear gumiabroncs gyár párizsi főhadiszállásán! Az európai autópiac zsugorodása és az ez által kiváltott pénzügyi nehézségekre hivatkozva, a francia gumiabroncs gyár bejelentette, hogy elviszi az üzemet Kínába, ahol a gumik előállítási költsége jóval alacsonyabb. (És persze nagyobb számban fordulnak elő silány minőségű abroncsok is, bár ez egy másik történet.)

A párizsi Goodyear gumiabroncs gyár – ahol olyan nyárigumik látták meg a napvilágot, mint a Porsche 911 Carrera 2 hivatalos nyári abroncsa, nem mellesleg a 2013-as ADAC nyárigumi teszt ezüstérmese, az Eagle F1 Asymetric 2 – az egyik szimbóluma volt a francia munkaerő piacnak.

A tét most nem kicsi, hiszen 1200 gumigyári Goodyear dolgozó állása forog kockán, akik közül több százan tüntetnek is a gyárbezárás ellen. Nem akarok viccelődni, de stílusosan Goodyear gumik felgyújtásával tiltakoznak, illetve ezekből állítottak fel barikádot az elkeseredett dolgozók. A tüntetésen természetesen ott van a francia rohamrendőrség is, akikkel több ízben összecsaptak már a tüntetők. A rendőrök próbálják a tömeget oszlatni, illetve a renitenseket megjelölni, akik  festékbombákkal válaszolnak.  Az összecsapásokban eddig 6 rendőr sérült meg úgy, hogy kórházi kezelésre szorultak.

A kormány válasza a gumigyári tüntetőknek

Természetesen a kialakult helyzet mellett a francia kormány sem mehet el szó nélkül. Reformokról tett ígéretet, amivel rugalmasabbá válhat a Goodyear gumigyár humánpolitikája. Ez kihathat a fizetésekre, illetve az órabeosztásra. Nem tudni, hogy ezek a reformok meggyőzik-e az amúgy még mindig – az európai piacon is – nyereséges Goodyear gumiabroncs gyárat.