Dr. House-i körülmények a gumiabroncs tesztlaborban

Futurisztikus gumi tesztlabor CT géppel

Egy szilveszteri kabaréban hallottam, hogy Magyarországon sokkal okosabb orvosok vannak, mint Dr. House, hiszen míg a sorozatban 12 orvos vizsgál egy beteget, addig itthon 30 beteg jut egy orvosra. Sajnos ez csak vicc és igazából iróniából táplálkozik. (Remélem, kezd felmerülni az Égből pottyant mesék örök kérdése, hogy lesz ebből mese? Azaz, hogy lesz ebből gumiabroncs? Lássuk!)

A Continental – közel másfélmillió euróért – komoly fejlesztéseket hajtott végre tesztlaborjában, a németországi Hannover-Stöckenben. A beruházás szerves része, a Dr. House-ból már jól ismert komputertomográf, azaz CT készülék beszerzése, amivel nincs az a lupus, akarom mondani lamella, ami megbújhatna a gumiabroncs mérnökök elől. Érdekességképpen, a berendezés tizennégy tonnát nyom.

Ja kérem így könnyű jó nyárigumit fejleszteni

A labor ezen részlegének igen futurisztikus neve van. Lineáris elektrobesugárzás vagy röviden LINAC, amellyel képesek a Continental-nál a téli és nyári gumiabroncsok, használat közbeni vizsgálatára, különböző helyzetek szimulálására úgy, hogy az abroncs nem sérül és mégis minden alkotóelem és abroncsréteg vizsgálat alá kerül. Hirtelen fékpróbák, jávorszarvas teszt és kigyorsítás. Csak néhány példa a szimulációra, amihez hat tonnás terhelést és három tonnás oldalirányú erőhatást biztosít a műszer.

A Conti mérnökök vannak annyira körültekintőek, hogy nem csak az ideális körülményeket szimulálják, hanem például az alacsony vagy éppen túlnyomással üzemeltetett gumik viselkedését is.

Műszaki beállítottságú (tehetősebb) iskoláknak javaslom az üzembe szervezett gyárlátogatásokat, hiszen tényleg csúcstechnológiával lehet találkozni a Continental CT gumi laborban.