Csak pár defekt vagy a Forma 1 válsága?

Pirelli káosz Silverstone-ban

Még el sem évült a botrányos gumiteszt és máris újra a Pirellit ostorozzák a sportújságírók. A hétvégi Brit nagydíjon páratlan defektsorozatot láthattak a nézők, amely egyértelműen befolyásolta a futam – és ezáltal a világbajnokság – végkimenetelét is. (Lássuk be ez akkor is így van, ha még sok van hátra az évadból.)

Az FIA azonnal reagált is a történtekre és a tilalom ellenére, írásos engedélyt küldött a gumigyárnak 2×3 napos tesztelésre, miután a Silverstoneban megrendezett versenyen, többek között a vezető helyen autózó – vélhetően futamgyőztes – Hamilton futamát is tönkre tevő defektsorozat borzolta fel a kedélyeket. A Pirelli vesszőfutása a Ferrarit és a McLaren csapatát is érintette.

Az 5 évvel ezelőtti világbajnok Hamilton, halál félelemről számolt be, amely először kerítette hatalmába, edigi versenyző pályafutása során. Sergio Perez (McLaren) is osztotta előde véleményét. “Az életünket kockáztatjuk, és ha újra hasonló történik, nem akarjuk, hogy az egyikünk belehaljon.” – nyilatkozta a mexikói pilóta.

A világsajtó szájára is vette a Pirelli gumigyárat, íme néhány példa:

  • “Kontármunka: a Pirelli olyan gumikat gyártott, amelyek nem megfelelőek a Formula–1-es versenyzéshez.” – El Periódico (Spanyolország)
  • “A gumiverseny ismét nyitott. Félelem a pályán: szétrobbanó gumik, balesetek egymás után. Most lehet sztrájkról beszélni.” – Corriere dello Sport (Olaszország)

Sokan már a leváltásukat is követelik. Erre van is némi esély, hiszen nem hosszabbították még meg az abroncs beszállító szerződését. Mindazonáltal, az idő rövidsége miatt, valószínűbb, hogy 2014-ben is Pirelli gumikon száguldanak a pilóták.

Ezek után felteszem a kérdést kedves olvasók: Szerintetek nem lenne érdemes ismét megversenyeztetni – futamról-futamra – a gumiabroncs gyártókat? (Ezt a témát egyébként boncolgattam már korábban.)