Büntetés jár a nagyobb méretű gumikért?

Büntetés a nem megfelelő méretű gumi miatt

Egy olvasóm története szerint, az egyik ismerősét megbüntették a nem megfelelő nyárigumik miatt. Igazából nem tudom, hogy mik voltak a büntetés pontos körülményei, illetve az sem derült ki, hogy ez itthon történt-e. A kevés rendelkezésre álló információ azonban eszembe juttatta a témát, ami mindenképpen megér egy rövid bejegyzést a nyárigumi szerviz blogban.

A törvény a gumik műszaki állapotára, illetve azok üzemeltetésére vonatkozik. Utóbbiba tartozik az abroncsok mérete, amiről a 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet a következőt tartalmazza. „A járműre felszerelt gumiabroncs méretének, terhelhetőségének és sebességhatárának meg kell felelnie a jármű, vonatkozó adatainak.”

A gyári értéknél nem lehet kisebb súly- vagy sebességindexű abroncsokat az autóra szerelni. A személygumik profilmélységére vonatkozó 1,6 milliméteres szabályt már jól ismerjük (és azt is, hogy jóval alálőtték a jogalkotók a még biztonságos szintnek).

Aki részletesebben szeretne megismerkedni a KöHÉM rendelettel, itt megteheti.

És ha már büntetés. Olvastátok a Totalcar nemrégiben közzétett cikkét, amiben a német autóklub, az ADAC gyűjtött össze, különböző valós eseteket és blődebbnél is blődebb büntetési tételeket a német autóutakról.

Íme a táblázat és a hozzájuk kapcsolódó büntetés összege euróban!

ADAC: büntetési tételek

Házi feladat: Mennyi büntetés jár, ha a homlokomat kopogtatva azt mondom a német rendőrnek: Te kobold rablólovag, neked nincs ki az összes kereked?