Blőd hibák: A Pirelli vagy a csapatok csúsztak el a banánhéjon?

A pirelli gumigyár állásfoglalása

Egész egyszerűen a komplett Forma 1 versenysorozat válságaként aposztrofálták a szakírók a Silverstone-ban lezajlott eseményeket. A FIA és Bernie Ecclestone is válaszokat akart a Pirelli mérnökeitől a valóban nem mindennapi defekt sorozatra, amely miatt a németországi futam bojkottja is szóba került.

Az olasz cég szakértői át is vizsgálták a defektes abroncsokat, amik többek között Lewis Hamilton vagy épp Sergio Perez versenyét tették tönkre. Az állásfoglalásuk a következő pontokat tartalmazza:

  • Rossz oldalra felszerelt gumik: az új Pirelli versengumik, aszimmetrikus mintázattal rendelkeznek, azaz fix forgásirányúak. A csapatok ezt nem vették figyelembe és jobb oldali gumikat szereltek fel a bal oldalra. A Pirelli hozzáteszi, már bánja, hogy nem adtak ki erre vonatkozó egyértelmű tiltást. (Én teszem hozzá, hogy valóban léteznek ilyen jellegű, már-már óvodás hibák a profibbnál is profibb szerelőgárdák között? Ha pedig a jobb tapadás indokolta, akkor meggondolatlanságról beszélünk.)
  • Az abroncsokban mért töltőnyomás nem érte el a Pirelli által előírt értéket, ami szintén hozzájárult a defektsorozathoz. (Ugyanazt a kérdést tudnám feltenni, mint az előző pont végén…)
  • Túl szélsőséges dőlésszög beállítások a kerekeknél.
  • Túl magas és durva felületű rázókövek Silverstone-ban. (Vajon cserélték őket, vagy már évek óta ugyanazok vannak a pályán? Ezt nem tudom, de utóbbi esetben ujjal mutogatás hatása van az abroncsgyártó részéről.)

A jelentés végén, amolyan zárásként, a Pirelli kihangsúlyozza, a 2013-as gumiszettek nem veszélyeztetik a pilóták testi épségét, ha azokat megfelelően használják a csapatok. Emellett számos szabálymódosítási javaslattal és az FIA-t érintő változásokkal állt elő a Pirelli, illetve „magyar hangján” Paul Hembery sportigazgató.

(A Pirelli jelentést részletesebben itt olvashatjátok)

Én magam azon tanakodtam, vajon tényleg a csapatok felejtettek el bánni a gumikkal? Vagy a Pirelli palástolja saját hibáit? Esetleg szándékos az egész és ismét az öreg Bernie nyúl bele a versenybe? Nem gondolom, hogy ez kiderül, de mindegyik verzió egyszerre furcsa és vitára okot adó. Persze mondhatjuk, hogy ettől szép a Forma 1 világa.