Az önfelfújó gumiabroncs

Goodyear - önfelfújó gumik

Nem egy ízben volt már szó a rendszeres guminyomás ellenőrzés szükségességéről és mikéntjéről. A gumiabroncs ipar fejlődése viszont akár azt is lehetővé tegye a jövőben, hogy mindezt elhagyhassuk, illetve sokkal pontosabban, rábízzuk a technikára, a manuális ellenőrzés helyett.

A Goodyear abroncsnyomás karbantartó technológia

A gyártó nemrég jelentette be, hogy elkészült az önfelfújó nyári gumija első verziójával, amely egyenlőre prototípus fázisban van, de több mint ígéretes. Testvér blogunkban, a www.teligumiszerviz.hu hasábjain már esett szó a defekttűrő gumiabroncsokról, aminek feltétele egy nyomás ellenőrző rendszer, ami visszajelzést ad, ha túlságosan vagy hirtelen lecsökkent valamelyik kerék légnyomása.

A Goodyear Air Maintenance Technology ennél is többet tud. A téli és nyári gumiabroncsokat, egy plusz tömlővel látják el, aminek két szelepe van. Az egyik a külső levegővel érintkezik és nyomás csökkenés hatására kinyílik. A laposodás okozta préselő hatás pedig elkezdi a külső levegőt – a másik szelepen keresztül – a gumiabroncsba préselni, egészen odáig, amíg a légnyomás ellenőrző rendszer nem jelez a külső szelepnek. Amikor megfelelő a nyomásérték, a külső szelep elzár. És egyszer csak volt, nincs nyomás rendellenesség!

Ugye mondtam, hogy több mint ígéretes?