Az angyalok 5 próbája, autóvezetőknek

Marso angyalok

Talán Te is találkoztál már a Marso angyalokkal, akik fejükbe vették, hogy országos szinten javítanak a közlekedési morálon, jobbá, biztonságosabbá téve ezzel társadalmi életünket.

A különböző vezetésbiztonsági eseményeken való részvétel mellett, kidolgoztak 5 próbatételt, amin ha átmész – ahogy fogalmaznak – Te is angyali vezetővé válhatsz. Mostani bejegyzésemben, ezen az öt próbán futunk végig, hátha ezzel a nyárigumi szerviz blog is hozzájárul az angyalok küldetéséhez.

  1. Önuralom: Egy autóvezetőnek mindig higgadtnak kell maradni, hiszen a fokozott stressz okozta felesleges idegeskedés az okozója, jónéhány közlekedési balesetnek. Az angyalok tanácsa: tegyük be kedvenc zenéinkből készült cd-nket az autó lejátszójába. A zene – normál hangerőn – segít megőrizni higgadtságunkat.
  2. KRESZ szabályok: Tény, vannak olyan szabályok is, amik teljesen logikátlannak hatnak, mégis a legtöbb KRESZ szabály, a közlekedés biztonságot szolgálja! Fontos, hogy tartsuk magunkat ehhez és mindig kísérjük figyelemmel a KRESZ előírásait. Igen, még a logikátlannak ható helyzetekben is!
  3. Kommunikáció: Bár sokan nem így tekintenek rá, a közlekedés is egy kommunikációs közösség, ahol egymást „végighallgatva”, kulturált közeget kell kialakítsunk! közlekedjünk mindig úgy, hogy az egyértelmű kommunikáció is legyen egyben, a közlekedés többi résztvevőjének. Tipikus példa a busz előzékeny kiengedése, vagy a gyalogosátkelők megközelítése.
  4. Tolerancia: Nem mondok újdonságot, az előző 3 próbatételt nem mindenki „ugorja meg” így szükség van, nem kevés toleranciára az utakon. Az angyalok által előírt házi feladat: gyorsan gondoljuk végig, mennyire voltunk előzékenyek a forgalomban. Körülbelül ugyanerre (vagy még kevesebbre) számíthatunk viszonzásul. Fontos, hogy mi tegyük meg az első lépést!
  5. Környezet: És igen! Nem maradhat ki környezetünk megóvása. Az autózás alapvetően környezetkárosító, viszont nagyon nem mindegy ennek a mértéke! Számos olyan tényező van, amit ha betartunk, minimalizáljuk a vezetés közben jellemző, ökológiai lábnyomunkat. Kiegyensúlyozott vezetési stílussal, valamint a gumiabroncsok rendszeres nyomásellenőrzésével kevesebb üzemanyagot égetünk el. Emellett, alacsony gördülési ellenállású abroncs vásárlása is ezt a célt szolgálja. A környezet és saját pénztárcánk is hálásabb lesz!

Ennyi lenne tehát az angyalok 5 pontja. Aki követni akarja őket, vagy találkozni velük, itt talál információt: http://marsoangyalok.hu/

Nemrég induló blogjukban, további tippeket kaphattok közlekedés és gumiabroncs biztonság témakörben.