Az abroncszaj elálmosít?

menetzaj okoz álmosságot

Egy svéd tanulmány rávilágíthat az EU-s címke egyik ismérvének, a gumik által kibocsájtott zaj új, talán legfontosabb jelentőségére!

A svéd közlekedési és szállítmányozási hivatal, a Statens väg- och transportforskningsinstitut eredményei szerint, a monoton, alacsony frekvenciás hang, amit az abroncsok is keltenek, altatóként hatnak a sofőrökre. Ezt a hangot teljesen nem lehet kizárni, de sokat segít ha az autó megfelelően karbantartott, jól kiegyensúlyozott és az abroncsok is megfelelő minőségűek. Ezt már Anna Anund mondta el, a kutatás egyik vezetője, majd hozzátette, markáns különbség van az éjszakai és nappali vezetés között.

Svédországban, a közúti balesetek 20 százalékánál játszik szerepet a sofőrök álmossága vagy elalvása. (Ez ugye 10-ből 2 esetet jelent.) Bár a pontos összefüggés egyelőre tisztázatlan, a monoton zaj egyfajta biztonságot, megnyugvást eredményez, ami talán még az anyaméhhez köthető. Ez vezet az álmossághoz. (A babáknál egyébként ez köztudottan működik. A hajszárító, porszívó, esetleg egy vízesés csobogó, zúgó hangja képes elálmosítani a legélénkebb babákat is.)

A svéd törvények egyébként ki is mondják, hogy tilos álmosan vezetni, bár erre nem létezik egzakt, jogilag fedhetetlen definíció, így igazából csak egy plusz sor a törvénykönyvben. Egyelőre a kutatást végző szervezet szerint sincs objektív megoldás a fáradtság definiálására.