Autógumi pitypangból?

Jé, egy pitypang! Abroncs lehet belőle

Amikor a hírt elolvastam, a Jégkorszak egyik jelenete jutott eszembe. Pontosabban a Geszti Péter által szinkronizált lajhár, azaz Sid egyik mondata: Jé, egy pitypang?! Ez a mesefilm az egyik kedvencem, de nem gondoltam volna, hogy úgy tudom beleszőni a nyári gumis témámba, hogy annak relevanciája is legyen. Pedig ez történik.

A Continental kutatómérnökei ugyanis fejükbe vették, hogy pitypangból állítanak elő autógumit. No, nem ők az egyetlenek, akik a fosszilis energiaforrásokat elhagynák a gyártási folyamatból. A japán Sumitomo Tyres azt vállalta, hogy az elkövetkező 6 hónapban kijön, saját, fosszilis szénhidrogénektől mentes abroncsával.

A Continental csapata, a szénhidrogéneket olyan zöld anyagokkal próbálja helyettesíteni, mint a pitypang nedve (amit sokan kutyatejnek is neveznek). A nedvben lévő alvadást okozó gént akarják deaktiválni a kutatók, aminek eredményeként, egy kaucsukhoz hasonló anyag nyerhető. Ha sikerül, nagy áttörés lehet az abroncspiacon, hiszen a pitypang – a jégkorszak óta ugye – mindenhol megtalálható Európában, különös törődést nem igénylő növény. Ellenbe a kaucsukkal, ami ugye a dél és közép-amerikai őserdőkből kerül Európába.

Az idézett rajzfilmben erre mondták, Mamut lő, gól!