Amikor három gumi is elég | Reliant Robin

robin

Amikor megláttam a következő alkotásokat, rögtön a Mr. Bean filmekből ismert, világoskék háromkerekű jutott eszembe, amelyik mindig a rövidebbet húzta, ha Mr. Bean zöld Mini Morris-a éppen arra járt.

Korábban a háborús években, Európában is elterjedt a háromkerekűek használata, ami a gumiabroncs hiányra volt visszavezethető. (A gumiabroncs ipar egyrészt a bombázások következtében sokat veszített kapacitásából, illetve a legyártott abroncsok nagy százalékát a hadiipar vitte el, így a polgári közlekedésben nem volt ritka, a háromkerekű.)

Ma azonban már nem erről van szó, mégis vannak, akik megszállottjai maradtak ezeknek a járgányoknak. A Top Gear című műsorban Jeremy Clarkson is kipróbált egy Reliant Robin háromkerekű járművet. (A 80-as években szinte „szárnyalt” a gyártás, a napi 300 háromkerekűvel, amely kigurult a gyárból. Igaz ezek nagy része a britek kezében maradt, hiszen elenyésző mennyiségben készült baloldali kormánnyal.)

Száguldozni ne akarjuk három gumiabroncson, hiszen a mára klasszikus Reliant Robin-ok erre nem alkalmasak, elég ha a 4 fokozatú váltót megemlítem. Népszerűségüket és kultuszukat viszont az is mutatja, hogy a Mr Bean sorozaton kívül a Verdák című Pixar filmben is feltűnik egy háromgumis példány.

Azért megnézném a gumis szervizek munkatársainak tekintetét, amikor valaki berobog Reliant Robinjával egy szett, azaz három darab nyárigumi cserére.

Az alábbi videók tanúbizonysága szerint, nem feltétlen kell szétválasztani a modern jármű és a háromkerekű fogalmát. Sőt!

A Mercedes is foglalkozik a „gumispórolós” azaz a háomkerekű megoldáson. Az ő példányukban azonban az első tengelyen van két, míg a hátsón egy kerék.