ADAC nyárigumi tesz 2012 I. rész – kisautók

Melyik 2012 legjobb nyári gumija kisautókra?

Ha releváns, szakmailag kifogástalan nyárigumi tesztet kerestek, akkor az ADAC német autóklub hagyományos gumiabroncs mustrájánál nem is találhattok jobbat. A szervezet végzi évről-évre a legnagyobb költségvetésű, legmodernebb infrastruktúrát felvonultató, független gumi tesztet, mind a téli, mind a nyári abroncsok kategóriájában. Az egyetlen hiányossága a tesztnek – ha lehet ilyet mondani, hogy – nem végez kontrollvizsgálatot, azaz egy-egy teszteredmény mindig csak egy vadonatúj nyári gumiabroncsra vonatkozik. Nem tudjuk, hogy fognak viselkedni a gumik, mondjuk 3-4 nyári szezon után. (A prémium abroncsoknál azért nem kell a körmeinket lerágni.)

A 2012-es nyárigumi teszten, három különböző méretkategóriát különített el a német ADAC. Apró érdekesség, hogy mindegyik kategóriából koncepcionálisan kihagytak egy-egy óriás nyárigumi márkát. Hol a Bridgestone, hol a Michelin maradt ki két dobásból. Ettől függetlenül őrületes profizmus jellemezte a tesztet. A módszertanról annyit, hogy egy 5,5-től 0,5-ig terjedő skálán osztályoz az ADAC. Szándékosan írom így, hiszen minél kisebb értéket kap egy nyárigumi, annál előkelőbb helyen végez. A vizsgált ismérvek pedig egy – évek alatt, gumimérnökök által – kifejlesztett súlyszám alapján esnek latba. Nézzük meg először a 165/70 R14 T kategóriába sorolt nyárigumikat.

Nyárigumik kisautókra – 165/70 R14 T

Ebben a méretben négy, prémium kategóriás gyártó nyári abroncsa mellett, számos közép kategóriába sorolt gumi versenyzett. (A dobóért azért értelem szerűen csak négyen versenyeztek, legalábbis látatlanban.)
Az első három között nincs meglepetés. Egy Continental, egy Michelin és egy Pirelli nyárigumi foglalhatta el a képzeletbeli dobogó három lépcsőjét. Ami meglepő, hogy a negyedik – fociban, az elit bajnokságokban még BL szerepléssel kecsegtető – helyezést egy kvázi ismeretlen márka, az Apollo nyári gumiabroncsa csípte meg. Az összefoglaló táblázatot annak is érdemes átböngészni, aki nem a számok embere, hiszen nem feltétlen a győztes lesz mindenkinek a legjobb megoldás. Valakinek lehet, hogy a tartósság, másnak az üzemanyagfogyasztás a vásárlást eldöntő tényező. Ez az autónk üzemeltetésének körülményeiből fakad.

ADAC teszt eredmények 2012- nyárigumik kisautókra

A képre kattintva láthatjátok tehát, hogy a kategóriában szereplő tizenöt nyárigumi közül, mindössze egy, az Infinity abroncsa szereplet le, rettenetes vizes fékezéssel. (Halkan jegyzem meg, a kopás versenyt ez a nyárigumi nyerte.)

Ha kíváncsi vagy milyen eredményekkel szolgált az ADAC a nagyobb nyárigumi kategóriákban, itt olvass tovább>>