ADAC nyárigumi tesz 2012 III. rész – SUV gumik

Új kategória az ADAC nyári gumi teszten - SUV abroncsok

A 2012-es talán legvitatottabb és – ami viszont tény – (a vizsgált nyári gumik számát véve) legkisebb kategóriájában hét különböző SUV nyárigumi állt rajthoz, hogy szint valljon a mérnökök és a mérőműszerek előtt. A vitatottság oka, hogy az értékelésbe betettek egy kvázi terep viszonyt szimuláló, vizes füves szakaszt. A vitathatóság igazából csak ezen utolsó kritériumban van. Ebben ugyanis az – amúgy a teszten elbukó – Sava Intensa nyert, méghozzá kiváló értékkel. A vele holtversenyt elérő Goodyear EfficientGrip nyárigumin kívül, a többi versenyző megközelíteni sem tudta.

Ami a gumiméretet illeti, a 215 65 R16 H, azaz jellemzően a SUV tulajdonosok által használt nyári gumik kerültek ebbe a tesztkategóriába.. Az aranyérmes abroncs gyártóját most már találjátok ki Ti. Na, jó, a Continentalon kívül egy Pirelli (konkrétan a Scorpion Verde) és a már említett Goodyear nyárigumi került fel a dobogóra.

Melyik 2012 legjobb SUV nyári gumiabroncsa?

Nem történt tehát nagy meglepetés a teszten. Mindhárom kategóriát a Continental egy-egy nyári gumiabroncsa nyerte. Ami az ADAC nyárigumi teszt 2012-es további konklúzióit illeti, egyet emelnék ki.  A most – talán nem véletlenül – nem szereplő gagyi kínai abroncsok közül azért néhány távol-keleti, illetve indiai nyári gumi igenis kezd a középmezőnyhöz felzárkózni.

Az ADAC teszt előző két részét, azaz méretkategóriáját itt találjátok:
Kisautó gumik>>
Családi autók gumik>>