ADAC nyári gumi teszt 2013

ADAC nyárigumi teszt 2013

Minden idők legjobb eredményével zárult az éves ADAC nyári gumi teszt! Az idei, 2013-os teszten, harmincnyolc nyári gumiabroncsból tizenhat is jó értékelést kapott. További tizennégy nyárigumi ért el megfelelő minősítést. Az ADAC nyári gumi tesztek 40 évre visszanyúló történetében nem volt még ilyen nívós mezőny.

A tavalyi nyári abroncsmustrától eltérően, idén csak két gumi méretkategóriában mérettek meg a nyári abroncsok. A 185/60 R15-ös nyári gumi szetteket egy VW Polo-ra, míg a 225/45 R17-es abroncsokat egy Octaviára szerelték fel a teszteléshez.

Melyik az idei év legsikeresebb nyári gumi mintázata?

Végignézve a 185/60 R15-ös kategória eredményeit, az első szembetűnő dolog, hogy megtört a 2012-es év – unalomig fajuló – Continental hegemóniája, hiszen a Michelin Energy Saver+ nyárigumi elcsípte az aranyérmet a PremiumContact 5 elől. (Az Energy Saver+ nyári mintáról már írtam egy bejegyzést, amit itt találtok.) A dobogó harmadik lépcsőfoka a Dunlop egyik nyárigumija érdemelte ki. Halkan jegyzem meg, ezen abroncs árban veri az első két helyezettet.

A kategória további érdekessége, hogy például a Semperit nyári gumi szettje megverte a Forma-1 jelenlegi egyeduralkodó szállítóját, a Pirellit. A táblázat végén kullogó 4 nyárigumi pedig egyenesen ellenjavallt az ADAC szerint is.

ADAC 2013 nyárigumi teszt eredmények - 185-60 R15 HA nagyobbik méretkategóriában (225/45 R17 W/Y) még sűrűbb a mezőny. Egész egyszerűen nem talált olyan nyári gumit az ADAC, amely elbukott volna a teszten. A Continental pedig nem engedhette meg azt a „blamát”, hogy ebben a kategóriában is aranyérem nélkül maradjon. Be is húzták az első helyet a SportContact 5-el. Egyértelműen a Semperit nyári gumik erősödését mutatja, hogy mindkét kategóriába jutott egy ajánlott („jó” értékelést kapó) termékük.

Érdemes mindkét kategória nyári gumi teszteredményeit végigböngészni. (Németesek előnyben persze, de a jobb érthetőség kedvéért adok egy mini szótárt: Trocken= száraz tapadás, Nass= nedves tapadás, Geräusch= zajszint, Kraftstoffverbrauch= fogyasztás, gördülési ellenállás, Verschließ= kopás, Gesamtnote= összesített érték)

ADAc 2013 nyárigumi teszteredmények II.Egy dolgot ne felejtsünk el, miközben dicsőítünk vagy pálcát törünk egy-egy nyári gumi fölött, hogy az adott mintázat eredményei az adott méretkategóriára vonatkoznak. Nem húzható rá egyértelműen a további méretekre. Bár irányadónak jók az adatok.