A világ legnagyobb gumiabroncsa

A világ legnagyobb gumiabroncsa

Nem messze a Detroit Metro reptértől, a michigani Allan Parkban áll a világ legnagyobb gumiabroncsa. A dolog érdekessége, hogy a 12 tonnás gumi tényleg egy felnagyított abroncs a maga fémalkatrészeivel és gumiköpenyével. A nyolcvan láb magas óriás egy nagyszabású new yorki vidámpark fesztiválra épült és óriáskerékként funkcionált, 24 gondolát körbeforgatva. (Meg persze egy termetes Uniroyal Tyres reklámhordozóként is szolgált.)

1966-ban az Uniroyal átköltöztette a gumiabroncs óriást, jelenlegi helyére. Urbán legenda, hogy az abroncs elszabadult és magától gurult jelenlegi helyére, de erre nincs bizonyíték.

1994-ben új dísztárcsát kapott a monstrum. Egészen 1998-ig egy belső fehér gyűrű jellemezte a gumit.

1998-ban újabb „leg” következett be az óriáskerék életében, ugyanis az Uniroyal, egy 11 láb hosszú szöggel kiszúrta azt, hogy demonstrálják defekttömítő termékük erejét. (Később ezt a szöget 3000 dollárért adták el az ebay-en! Ilyen is csak Amerikában fordul elő valószínűleg.)

Ezután az akció után érte el jelenlegi formáját az abroncs. Sokak véleménye, hogy a többszörös felújításon és átalakításon átesett óriás gumiabroncs egyfajta erődemonstráció az amerikai autóipar felé! „Menjetek, építsetek ennél is nagyobbat!” Ahogy a milliárdosok versengenek a kinek van nagyobb jachtja címért.