A nyári abroncsokon túl mire figyeljünk?

nyári autószerviz

Minden autós tisztában van vele, hogy tavasszal (és pláne nyáron) le kell cserélni a gumiabroncsokat, hiszen a téli szetten való, egész éves közlekedés nem kifizetődő és olykor veszélyes is. Ez utóbbit a Magyar Gumiabroncs Szövetség közleménye is kiemeli. A nyári időjárásban használt téli szett, nem csak gyorsabban kopik és gyengébb tapadást produkál, de a kibocsájtott zajszint és az elhasznált üzemanyag mennyiség is nagyobb lesz. (Nyilván ennek ellenkezőjére próbál mindenki törekedni, íme 7 tipp amivel benzint spórolhattok!)

Sokan azonban ezen pont, azaz a gumicsere után le is tudják az autó nyári felkészítését. Pedig léteznek olyan – sokszor laikusként nem is észlelhető – elemek, amelyek mindenképpen átvizsgálásra, karbantartásra szorulnak.

A legfontosabb talán a lengéscsillapító, ami télen – köszönhetően a megszaporodott úthibáknak – erősen igénybe voltak véve. A lappangó hiba hamar felemésztheti a nyári abroncs szettet is, így vizsgáltassuk ki. (Az abroncsok megfelelő karbantartásával egyébként némileg kivéthetők a kátyúk is!)

A kivizsgálást logikusan a téli-nyárigumi csere eszközölésekor iktassuk be. Ha teljes körű szakszervizbe visszük autónkat, vetessünk egy pillantást az autóklímára is, ami szintén rendszeres karbantartást (tisztítást) igényel. Ellenkező esetben növeljük az allergia kialakulását. (Erre különösen a gyermekek és az idősek lehetnek érzékenyek.)