A kopott gumik veszélyét egy rendőr élete emelte ki

Capture

Gondolkoztam rajta, hogy foglalkozzak-e a témával. Nem az-e a baj, hogy annyira túlzsúfolt az online média nyárigumi szakértői cikkekkel, hogy az már egyfajta bannervakságot okoz?! Nyárigumi tippek, tanácsok, mit kell tudni az abroncsokról, hogyan készítsük fel autónkat a nyári közlekedésre. Minden portál előveszi a témát minden tavasszal, ahogy közeledik a gumicsere ideje.

A megfelelő nyárigumi és abroncsaink (kopásának) rendszeres ellenőrzése szintén sokadik alkalommal lett/lesz kihangsúlyozva. Könnyen meglehet, hogy ezekre már nem figyelünk oda, hiszen nincs újdonság ereje. Nem olyan régen azonban egy 33 éves magyar rendőr élete ment rá a túlságosan kopott abroncsokra.

Pedig jelezte, hogy elhasználódtak a gumiabroncsok

A fiatal főtörzsőrmester parancsot kapott, hogy motorozzon Budapestre. A parancsot kénytelen volt megtagadni, mivel szolgálati motorjának gumiabroncsai olyan szinten koptak el, hogy azok életveszélyessé váltak. A hírek szerint ezt korábban jelezte is a rendőr. Mind írásos, mind szóbeli értesítés is érkezett feletteseihez a kopott abroncsokról. A tragédia előtti parancsmegtagadásra, a rendőr felettese azt kérte a motoros rendőrtől, hogy térjen vissza Tatabányára, ahol lehetősége lesz lecserélni a járművet. Sajnos azonban, a tatabányai úton viharba keveredett és egy megcsúszás, majd esés következtében életét veszítette. A kopott nyári gumiknak bizonyára volt szerepük az esésben, hiszen tapadásuk drasztikusan lecsökkenhetett, különösen a vizes felületen. Könnyen meglehet, hogy a vízre való felúszás jelenségének áldozata lett a krisztusi korban lévő rendőr, kinek felesége éppen közös gyermekük születését várta.

Azt hiszem, ennél nem kell és nem is lehet jobban kihangsúlyozni a gumikopás fontosságát. Mindenképpen megjegyezném, hogy nem a rendőrség munkáját vagy nemtörődömségét szeretném kritizálni, hanem a gumiabroncsok és a tapadás jelentőségére próbálok újra rávilágítani. Láthatjuk, nem csupán a csúszós téli utakon kerülhetünk bajba. Elég egy nyári zápor – főleg ha kopott gumikkal párosul – és kész a tragédia.

Hogyan ismerjük fel a rendellenes kopást? Ebből a bejegyzésből kiderül!