A gumik változása a Red Bull malmára hajtotta a vizet

Adrien Newy véleménye a Pirelli változtatásáról

Sebastian Vettel hegemóniája megtörhetetlennek látszik és sokak szemében unalmas közönnyé változtatja a Forma 1-es versenysorozatot. Bár véleményem szerint a mostani „verhetetlenség” mögött sokkal izgalmasabb futamok vannak, mint anno, a jelenleg életveszélyes síbalesete után kórházban fekvő, Michael Schumacher uralma idején.

Az azonban tény, hogy a Red Bull elérhetetlen magasságokat állított fel az elmúlt szezonokban. Ennek pedig – legalábbis a 2013-as szezonban mindenképp – a Pirelli gumiknak is volt szerepe.

A szezon közben véghezvitt abroncs változtatások, még Adrian Newy (Red Bull csapatfőnök) szerint is az ölükbe pottyantották a győzelmet. (Emlékeztetőül, a Pirelli, a szezon közepén visszatért 2012-es konstrukciójához.)

„A Ferrari nagyon erősen kezdett és a Mercedes is vészesen közelített. Augusztusra emiatt végeztünk egy kis fejlesztést az autón, de ekkor tért vissza a Pirelli is korábbi abroncsaihoz, és ezen tényezők nekünk játszottak.”

A többi csapat egyébként éles kritikákkal illette a Pirelli ezen döntését, mondván ők a 2013-as konstrukcióra optimalizálták autóikat, így a gumiváltozás versenyhátrányt jelentett számukra. (Ez nézőpont kérdése, hiszen valószínű van igazságtartalma, mégis a győztes fél máshogy vélekedik, pedig meggyőződésem, hogy a Red Bull is a 2013-as Pirellikre állította be versenyautóit. Le sem írom mire gondolok, de összeesküvés elmélet gyártóknak magas a labda.)