A gumik megvédenek a villámlástól – Mítosz?

Farraday kalitka

Az ilyen forró napokat, mint amilyen a mai is például, gyakorta követ heves nyári zápor. Ezek általában heves esőzéssel, jéggel és villámlással tarkítottak.

A nyárigumiszerviz bloggereként, többször találkoztam olyan véleménnyel, miszerint a villámlásokkal szemben, a legbiztonságosabb hely az autó. Az autóban maradva, a gumiabroncsok megvédenek minket az elektromos kisülésektől. Eddig mítoszként könyveltem el az ilyen jellegű véleményt.

Villám csap az autónkba

Rövid kutakodás után az derült ki, nincs különösebb szerepe a gumiabroncsoknak egy-egy villámcsapásnál. A fém karosszériának és alváznak sokkal inkább van szerepe. Úgynevezett Farraday kalitkaként viselkedve megvédi a bennülőket, blokkolva a villám útját. A jelenség azonban egyáltalán nem veszélytelen, hiszen hatalmas hanggal és vakító fénnyel jár(hat) ha pont az autóba csap a villám. Menet közben ez hirtelen kormánymozdulatra késztetheti a megriadt sofőrt, ami balesetbe torkollhat. Ilyenkor érdemes – ha minden kötél szakad – egy villámoktól védett parkolóba leállni és megvárni a heves villámlás végét.

Ide kattintva megnézhetitek a Farraday kalitka működését.