A Goodyear rendszeresítheti a rádió frekvenciát

goodyear RFID

A Goodyear-nél komolyan fontolóra vették, hogy rendszeresítik a rádiófrekvenciás azonosítót, teherautó gumiabroncsaikban, miután sikeresen esett át a rendszer az Ewals Cargo Care projektjében.

A technológiát a Goodyear, kamion verseny szekciója fejlesztette ki. Lényege egy beépített, tűzálló transzponder, azaz a repülőkön is alkalmazott válasz-jeladó berendezés, ami tartalmazza az abroncs széria számát és egyéb releváns információkat a gumiról. Az adatok pedig egyszerűen és gyorsan kiolvashatók egy kézi szkenner segítségével.

Az Ewals, 3000 kamionját szerelték fel a chippel. A cég, számos előnyt emelt ki az eljárással kapcsolatban. Ilyen például a drasztikusan lerövidülő karbantartási idő és a hibaszázalék lecsökkenése. A cég képviselője, a CommercialMotor.com-nak nyilatkozva elárulta, nagy problémát jelent számukra az abroncslopás is, ami szintén visszaszorítható a szériaszám ilyen jellegű nyilvántartásával.

„Előfordult, hogy egy-egy trélerünk hosszabb ideig várakozott és a rajta lévő prémium abroncsokat egész egyszerűen, low-budget kategóriás abroncsokra cserélték, ami ritkán, vagy túl későn tűnt fel.” A rendszeres szkennelés ennek például véget vet.”

Van Rens üdvözli a Goodyear döntését és szorgalmazza, hogy a chipeket lássák el még részletesebb adatokkal. Adam Stanton erre ígéretet is tett. A Goodyear Dunlop kereskedelmi és marketing igazgatója elmondta, szoros együttműködésben állnak a flotta üzemeltetőkkel és figyelik igényeiket.