A defekt halálos is lehet! Hogyan kerüljük el?

defekt

Mai bejegyzésemet egy fatális baleset ihlette meg. 2013. május 10-én, a 44-es főúton egy gumiabroncs defekt okozta egy vétlen sofőr halálát. A Kondoros és Szarvas közti szakaszon, egy tehergépkocsi bal első gumiabroncsa defektet kapott, emiatt irányíthatatlanná vált és áttért a szemközti sávba, ahol érkezett a szabályosan közlekedő személygépkocsi. A frontális karambolban a helyszínen életét vesztette a negyvenhárom éves sofőr.

A hírt olvasva jutottam arra, hogy megosztok veletek pár olyan tippet, amivel elkerülhetők a gumiabroncs defektek, így a hasonló balesetek esélye is lecsökkenthető.

Léteznek például olyan tömítő szerek, amellyel kezelhetjük az autógumikat, így téve azokat strapabíróbbá. Ezen a videón például a Puctureblock demonstrálja tömítő hatását. A bemutatón nem kis szögeken hajt át a gumiabroncs.

Lecsökkenthetjük a baleset esélyét, ha defekttűrő gumikat szerelünk fel autónkra. Ezen abroncsokról olvashattatok már a nyárigumiszerviz blogban.

Fontos, hogy kellő körültekintéssel vezessünk. A kátyúkra fokozottan érdemes figyelni, illetve elkerülni azokat, mert súlyos gumiabroncs sérüléseket okozhatnak.

Ha mégis bekövetkezik a baj, próbáljuk megőrizni lélekjelenlétünk és kerülni minden hirtelen mozdulatot. Operáljunk inkább a motorfékkel, ha mindenképp gyorsan csökkenteni akarjuk sebességünk. És most jön egy meglepő tanács: A Michelin javaslata, hogy defektnél még egy enyhe gyorsítás is belefér, amivel hozzávetőlegesen állandósítjuk sebességünket a defektet követő pár másodpercben. Ez a lépés segít visszanyerni az uralmat az autó fölött.

Kapcsolódó olvasmány:
Gumiabroncs defektjavító teszt