A Bridgestone is kidolgozta levegő nélküli koncepció abroncsát

Bridgestone levegő nélküli gumiabroncs

Más nagy gumiabroncs gyártóhoz hasonlóan, a Bridgestone is elkészítette, a levegőnyomást nem igénylő gumiabroncsát. Az abroncs érdekes küllő szerkezete úgyenvezett „termoplasztikus” műgyantából készül és magas terhelési index értékkel kell bírjon. Mindamellett, minden felhasznált alapanyag újrahasznosítható, így egyértelműen a zöldülés irányába mutat.

Egyelőre a tesztfázis még gyerekcipőben jár, hiszen csupán egy extra könnyű (410 kilogrammos) járműn próbálták ki a mérnökök, „őrületes” 37 kilométer/órás sebesség mellett. (Hozzávetőlegesen, egy Ford Ka gépkocsi több mint a dupláját nyomja.) A további – egyre komolyodó – tesztek most következnek, utána pedig gyártásra kész az újszerű abroncs.

A Bridgestone közleménye szerint, az abroncsok enegriavesztesége, 90 százalékban a gördülési ellenálláson múlik, ami az abroncsok ismétlődő elváltozásaiból ered. A második generációs, levegő nélküli abroncsok sikeresen csökkentik le ezt az energiaveszteséget, pusztán az innovatív kialakítás révén.

Ezek a termékek elérik a jelenleg kapható, extrém alacsony gördülési ellenállással hirdetett zöld abroncsok hatékonyságát és még folyamatos monitorozást sem igényelnek.

Mivel a sokadik ilyen koncepció abroncs tűnik fel, egyértelműen ez a jövő az abroncsgyártás világában. Nekem személy szerint nagyon tetszik ezen koncepció abroncsok kinézete. Nem kevésbé a Hankook által bemutatott futurisztikus megoldás!