7 tipp hogyan spórolj az üzemanyaggal

Üzemanyag spórolás - nyarigumiszerviz tippek

Emlékszem, amikor magam is ilyen tippeket kerestem az interneten, belefutottam egy angol nyelvű cikkbe, amiben a tanácsok között szerepelt a „menj gyalog!” tétel is. Azóta sem tudom, hogy ezt viccnek szánta-e az író. Nem is ez a lényeg, hanem, hogy eljött a pillanat, amikor én magam is összeszedtem néhány – az említettnél talán gyakorlatiasabb – tanácsot, amivel csökkentheted az autód üzemanyag fogyasztását!

Kezdjük a gumikkal

Mondanom sem kell, minden a gumiabroncsokkal kezdődik. Kicsit olyan ez, mint a végy egy jó kapust elv a fociban. Ha olvastad az Uniós gumicímkéről szóló írásom, akkor nem lesz újdonság, hogy a gumiabroncsok bizony befolyással vannak a fogyasztásra.

  1. A címke egyik tétele a gördülési ellenállás, ami egyértelműen a fogyasztással van kapcsolatban. Minél jobb az adott gumi gördülési ellenállása, annál kedvezőbb lesz a fogyasztás. Létezik egy online kalkulátor, amivel kiszámolhatjátok, mennyit spórolhattok meg egy kedvezőbb gördülési ellenállású abroncs szettel!
  2. Ugyanilyen fontos a gumiabroncsban lévő nyomás optimális szinten tartása. Amellett, hogy magasabb lesz a fogyasztás egy rendellenes nyomású gumin autózva, még az abroncsok élettartama is lerövidül.
  3. Fontos a motor karbantartása is. Tartsd mindig tisztán az olajszűrőt, hiszen ez is befolyásolja a fogyasztást.
  4. A vezetési stílus a következő pont. Lehet, hogy kevesebb élményt nyújt, de üzemanyag felhasználás szempontból jobb, ha kerüljük a hirtelen, kissé agresszívabb kigyorsításokat.
  5. Húzd fel az ablakot! Különösen nagy sebességnél okoz számottevő fogyasztásnövekedést, „köszönhetően” a megnövekedett légellenállásnak.
  6. A felesleges dolgokat szedd ki a csomagtartóból. Minden plusz súly növeli a fogyasztást. Így, ha feleslegesen van a holmi az autóban, távolítsuk el.
  7. Tervezd meg az utat. Vannak olyan GPS szoftverek és mobil applikációk, amik folyamatos, valós idejű útinformációt nyújtanak például a dugókról. A torlódásokban lévő araszolás a leginkább üzemanyaggyilkos helyzet.

Üzemanyag spórolás